Thursday, October 08, 2009

Preparering av elgskalle Del 1

Steg 3: Finn en stor gryte e.l og plasser skallen oppi. Dekk godt til med aluminiumsfolie. Dette hjelper til med å dampe kjøttet av skallen. Koketiden varierer noe, alt etter hvor stor gryte og effekt kokeplaten gir. Fra 10-20 timer må du medregne. Pass på å etterfylle vann etterhvert som det koker vekk. Vet at mange bruker Zalo i vannet for bedre effekt. Kan være verdt å prøve for de som sliter med at skallen ikke blir helt ren. Kok skallen på begge siden om vannet ikke når til på toppen.
Steg 2: Ferdig flådd og renskåret. Gevirskallen legges i en bekk eller vann 2-3 dager i forveien av koking. Dette fordi at kjøttet trekker til seg vannet og dette løser seg lettere opp ved koking. Husk¨å snu skallen for optimalt resultat.
Steg 1: Begynn å flå oksen. Bruk en ikke alt for skarp kniv, da det er lett å lage synlige merker i skallen. Skjær bort mest mulig kjøtt, sener og hinner. Også øynene, samt hjernen bør fjernes. Når den er flådd, skal skallen sages. Det finnes spesielle skallesager, som gjør at kuttet blir så og si helt som du vil ha det. er du stø på hånden går det greit å sage uten dette. Personlig foretrekker jeg å legge kuttet slik at det treffer rett under øynene. Dette er en smaksak.

Det er sikkert noen som lurer på hvordan man preparerer en elgskalle. Det vil si at man setter en elgskalle på plate, imotsetning til en utstopping, der man bruker skinn og hele sulamitten. Her vil jeg ta for meg hele prosessen ved å koke, bleke og sette på plate. Denne første delen omhandler kokeprosessen og veien dit. Neste del omhandler prosessen etter koking.


Blogglisten

3 comments:

Kristian said...

Slikt arbeid er bare kjekt. Tidkrevende er det, og du verden som grovkjøkkenet lukter dagen derpå.

-hjortefot-

Anonymous said...

Takk for interessant informasjon

Erikr said...

Ja det er tidkrevende, illeluktende og strevsomt. Men du verden så gøy når trofeet henger der på veggen...