Det er mange som sier til meg at de fisker med sluk fordi de ikke får noe fisk på flue eller at de ha hørt andre si at både makk og sluk er mest effektivt. Etter mange år med fluesnøret i strømmen, har jeg lært mange ting. Sliter du med å få laks på flue, finnes det noen tips her som du garrantert vil ha nytte av.
Bare så det er sagt : at dette ikke er noen fasit og at det finnes mange andre måter å få fisk på.
La oss først ta utstyret:
Det jeg har erfart er at det ikke spiller noen rolle hva slags klasse utstyret har, men generelt så vil jeg si at så lett som mulig, men allikevel såpass tungt at man kan håndtere. Det handler om plasking i vannet, noe som er en uting. Jo bedre du er til å legge til stille ut i vannet jo bedre og da har jeg erfart at det ikke spiller noen rolle om linen er 9-10 eller 6-7. Men om du plasker mye med kastene, kan det være lurt å få en erfaren kaster til å hjelpe deg. Lengde er ikke viktig, men du går glipp av mye fisk om en bråker med kastene.
En viktig ting ved utstyret er nettopp linen. Jeg bruker kun flyteline og det er det smarteste jeg noengang har gjort. Etter mange år med klein fiskelykke og synkeline fikk jeg et tips av en storfisker som sa at flyt var det beste.
Fordelen med flyteline er at den fisker forholdsvis fort i og med at den ligger på overflaten og det er somregel her at strømmen er på sitt sterkeste. Jeg bruker flyt under alle forhold og får mer enn nok fisk under alle forhold. I enden av flytelinen bruker jeg noe som kalles polyleader.
Dette er egentlig bare en skjøt som får linen til å strekke seg finere ut. Jeg velger helst den klare typen og intermediate, noe som gjør at fortommen synker ned og ikke streker. Det er veldig viktig at fortommen ikke streker, det gjør at laksen kvier seg for å ta. Jeg bruke å skjøte en halvmeter 045 for deretter å ha litt mindre 035 etter polyleaderen. Jeg bruker sene av typen "fluorcarbon" på den ytterste skjøten som festes til kroken. Denne skal være mer usynlig for laksen. Det spiller sikkert ingen rolle, men jeg velger å bruke det uansett.
For å gi et tips til skyteline om du bruker det: kjøp sunset amnesia!! Den beste skytelinen som finnes! Den er dessuten veldig billig. Selv bruker jeg 35 og 40 punds versjonene. Det ene snøret har stått på stangen siden 2006 og viser lite eller ingen tegn til skade, selv om det har blitt fisket med 4-5 kvelder i uken i gj.snitt.
Jeg skal ikke gå for mye inn på hvilken stang og hvilken snelle en skal bruke. Det er og blir en smakssak, men det er veldig viktig at snella rommer mye backing og at snella ha jevn brems. Ujevn brems fører til ujevnt press på krokfeste og kan føre til at du mister fisk. En annen ting: Det er viktig at backingen er snørt hardt på, ellers risikerer du at du kjører deler av snøret eller backingen inn i backingen når du kjører fisk. Skytelinen må ikke snøres hardt på, da risikerer du å få en svært krøllete line. Appropos: Ikke strekk skytelinene så mye,tid vil krøllen i linen forsvinne. Og for all del ikke legg linen i varmt/kokende vann slik mange anbefaler. Da ber du om at lina blir ødelagt.
Så til det praktiske fisket! Jeg velger å fiske forholdsvis rett på elva, litt avhengig av vannføring. Dette for å få fart og en riktig vinkel i forhold til laksen. Dette er svært viktig, noe jeg ha lært mer og mer viktgheten av. De fleste fisker for lite rett på elva og kaster vanligvis bare 45 grader. Dette vil man selvsagt også få mye fisk på, men jeg fikk iallefall veldig mye mer fisk ette at jeg fisket slik. Det å fiske rett på elva vil si at man kaster rett over strømmen eller enda høyere opp. Man oppnår en stor fart med dette. Mange er da redd for at det går for fort for laksen, men dette er en ubegrunnet frykt. Det som er viktig er at det fiskes jevnt og at strømmen er jevn og at linen ikke får "krøller" under fiskingen.
Jeg mener også at en skal sløyfe å vippe på stangen eller å rykke i linen. Smålaksen liker dette, men jeg har absolutt et inntrykk av at mellom og storlaksen vil ha fluen jevnt servert. Det er også viktig at du holder stangen ned mot vannet og at du følger med med stangen inn mot bredden nedover i utfiskingen.
Begynn med korte kast! Laksen står ofte helt inntil bredden og mange kaster forbi disse. En annen ting er vading: om du ikke absolutt må vade så ikke vad! Om du er nødt til å vade og du beveger deg i vannet så lager du bølger som strekker seg utover elva. Vent med å gjør neste kast til bølgene har gitt seg. Jeg har tilgode å få fisk med disse bølgene på vannet.
Det er også veldig lurt å ikke fiske for lenge pr. plass. Fisken tar ofte på de 3-4 første kastene, og det er både meningsløst og usportslig å ikke bevege seg fra en fiskeplass. Jeg pleier å ta 3 kast pr. plass, for deretter å bevege meg ca 5 meter. Det er viktig at fisken ikke ser flua for ofte, da kan den bli lei. Fisk heller fort over strekkene og fisk heller 2 ganger. Det at fisken får hvile er veldig viktig.
Det er også en dårlig ide å fiske over gode strekk på dårlige tidspunkt. Så hva er et dårlig tidspunkt? Midt på dagen, nordøst vind, generelt kraftig vind. Personlig er jeg veldig lite glad i vind på elva, det ha gitt meg dårlig fangst. Det du risikerer ved å fiske under dårlige tidspunkt, er at fisken heller ikke biter under gode tidspunkt senere på kvelden.
Så til fluene! Jeg vil ikke avsløre hva slags fluer jeg bruker selv, men kan si såpass at de er små. Før fisket jeg med store fluer. Nå fisker jeg samme flue gjennom hele sesongen under alle forhold. Til nøds kan jeg skifte størrelsen. Fordelen med en liten flue er at den bremser ikke utfiskingen, slik en stor og fyldig flue vil. Slike store fluer kan selvsagt være riktig så gode under flom, men generelt sett så fisker folk med fluer som har fo mye hår og glitter. Under flomfisket før så fisket jeg med fluer rundt 12-15 cm, fordi jeg var redd at laksen ikke såg fluene. Idag er fluene mine rundt 2-3 cm og de fisker veldig godt selv i flom. Så ikke vær redd for at laksen ikke ser flua di! Når det gjelder valg av knute så velger jeg alltid en Thurle-knute. Tror egentlig ikke knuten er så viktig, men fluen går alltid rett og henger seg ikke opp. Det er imidlertid svært viktig! Derfo anbefaler jeg bruk av den.
Til slutt: Lær deg å lese elva. Ikke stå der laksen står! Alt for ofte ser jeg naut som vader der laksen står. Lær deg hvor grunnene er og hvor dyprenna er, dette sparer deg for noen flauser. I tillegg er det svært viktig at du går stille og bråker minst mulig langs elva. Aldri gå langs elvestrekket du selv skal fiske. Tenkt at du er på jakt når du fisker. Alle disse detaljene vil skaffe deg mer fisk.
2 comments:
heisann
lurt på om du hadde tatt en titt på bilde på sida mi, om det kan være rev som har lagt fra seg?
monica
Hei! ja jeg fikk ikke til å kommentere der av en eller annen grunn...
Men det jeg skrev var at jeg var usikker pga bildet. Hadde bildet vært bedre, så kunne det vært enklere.
Jeg tipper på grevling, men det er vrient å si. Mvh erik
Post a Comment