Friday, July 25, 2014

Tips til fluefiske etter laks






Nå som elva er så godt som død er det bedre å sitte i skyggen og nyte varmen. Les derfor mine tips om fluefiske etter laks og vær bedre forberedt til neste tur etter laksen! 

* Lær deg å kaste på en bra måte med fluestang. Gjør dette i god tid før sesongen, så slipper du å gå glipp av fisk pga dårlige kast tidlig i sesongen. Kjøp videoer om kasting eller delta på kastetreninger, med erfarne kastere. Husk at alle kast må være gode nok hver gang under laksefiske. Lær deg også å legge ut kastene stille og fint, dette påvirker laksen på stille elv. 

* Laksefiske handler veldig mye om å kjenne og det å lese elva. Etter mange års erfaring vet du hvor laksen står, både når på sesongen og på hvilken vannføring. Mange anbefaler å spørre lokalkjente, men denne infoen er langtfra god fisk alltid. Godt lokalkjente fiskere vil selvsagt ikke røpe sine hemmeligheter, selv om mange sikkert også gjør det. Bruk derfor mye tid i elva for å finne ut av hvor laksen står. Brekk, strømmer og strekk som ikke er for dype eller grunne er gode steder fx. 

* Mange fiskere gjør den generaltabben at de fisker hele dagen og gjerne på de samme stedene. Min taktikk er enkel: hvor er det minst sannsynlig at det har vært folk? En fisk som har blitt fisket på mange ganger er alt annet enn lett å få. Jeg bruker heller tid på å lete opp ufisket fisket. Det eneste som får gang på treg og lei fisk er ny fisk på strekket, eller vannstandsøkning. Fisk morgenen og kveld ettersom det er da fisken rører på seg. Unntaket er ved vannstandsøkning på dagtid, da går fisken hele tiden. Du risikerer også å gjøre laksen lei om du fisker over den på ugunstige tider. Spar den til riktig tidspunkt om du kan! Husk: tidlig i sesongen er fisken bedre på hogget jo nærmere mørket du kommer. Jeg vet ikke hvorfor..

* Fluevalg er et veldig omdiskutert tema. Selv mener jeg at de fleste bruker alt for store fluer med alt for mye hår på. Jeg tror dette kommer av at de tror fisken ikke ser flua. Ta det med ro, det gjør den! Jeg skal ikke gå inn på hvilke fluer, men vil på generelt grunnlag si at butikkfluer ikke holder mål. Lær deg heller fluebinding. Da får du fluene slik du selv vil ha de. Selv bruker jeg så og si alltid små krokfluer under nesten alle forhold, men kan slenge på en tubeflue når elva blir høy og farget. Bruker også samme mønster omtrent hele tiden. Mange bytter fluer hele tiden. Dette er bare tull! Fisk med en flue du har troen på og det vil lønne seg. Fisketeknikk og praktisk gjennomføring av kastet er langt viktigere enn fluemønster. Husk å fukte flua før du kaster første kastet. På vanlige krokfluer anbefaler jeg absolutt å bruker dobbel thurle knute. Denne er knallsterk og sørger for at knuten sitter bomfast og at flua ikke skal vandre sidelengs på knuten. Dette er meget viktig! Mange bruker løkkeknuter. Dette gjorde jeg selv i flere år og det gjør jeg ikke igjen ettersom dette ofte får flua til å lettere henge seg opp sammenlignet med thurle. Igjen, fluemønster er ikke så viktig. Det er hvordan du fisker flua som betyr noe! 

* Snørevalg og fisketeknikk er også mye omdiskutert. Dette vil variere utfra hvor i norge og hvilken temperatur det er i elva. Er det kaldt og mye vann er fisken treg og du vil måtte fiske dypt og sakte. Synkesnøre og store glitrende fluer i skarpe farger er da tingen.
Slik er forholdene sjeldent og så fort tempen kommer over 12 grader i elva er det etter min mening kun en line som gjelder: flytelinen! Selv bruker jeg guideline flyteline 99% av tiden og en intermediate polyleader etter klump og deretter 2 korte skjøter med 047 sene og 036 fluorcarbon ytterst. Er det fare for grove lakser må selvsagt fortommetykkelsen økes. Det hender også at jeg hiver på en fastsink polyleader, mest for å unngå striping av flua i sterk strøm. Ser mange bruker alskens synkeliner bare det er meldt regn.. Vil påstå følgende: under normale forhold er alltid flytelinen best. Det en vil er å få mest fart på flua og det får du med en flyteline. Strømmen er sterkest øverst i vannlaget og flytelinen har stor diameter og det kombinert gjør at du får høy fart på lina. 
Legge kastene enten rett på elva eller 45 grader. Lav fart på vannet =  rett på elva, så legger du kastene mer ned strøms etter behov alt etter hvor mye strøm. Laksen må ha ting servert passe.. Ikke for raskt og ikke for tregt. Pass på at når kastet begynner å fiske, så følger du med med stangtuppen som du selvsagt holder ned mot vannflaten. En tommelfingerregel er å peke stangtuppen mot der du tror flua er ca og gjerne litt foran den. Noen står og rykker i linen. Dette er effektivt på smålaks, men ikke spesielt godt til større fisk. 
Hvordan kroke fisk? Mange bruker løsbuk og dette gjorde jeg selv i mange år. Mistet mye fisk følte jeg. Leste etterhvert om pelle klippinge's hogg tips: vent til du kjenner laksens tyngde på stanga - løft deretter stanga bestemt opp. Føler selv jeg mister lite fisk med denne metoden. Langt mindre enn med løsbukt - lang som kort.. Ikke gjør heftige tilslag, det har ingenting for seg. Når laksen har tatt og du løfter stanga bestemt, den kjenner tyngden og kroken vil den fa riste på hodet - og kroke seg selv ofte! 

Det som oftest gjør at en laks detter av er hvor i utfiskingen/svingen laksen tar. Jo mer tverrstrøms mot andre siden og mer rett nedstrøms fisken tar jo større er sjansen for at fisken detter av. Spesielt nedstrøms er dette omtrent ensbetydende med tapt fisk. Mange mener de har svaret med enten laaang løsbukt eller lynraske tilslag. Jeg har prøvd alle triksene og konklusjonen er at disse fiskene er det lite å gjøre med ettersom de i utgangspunktet får flua servert i totalt feil vinkel. Bruk heller tiden på andre ting.. 


* Pass på: Ikke vad hvis du ikke må. Om du må må du for all del ikke legge et kast over laksen nbølgene etter vadingen ennå er på elva. Vad, stopp og vent på at bølgene gir seg før du legger nytt kast. Ved flom står fisken ofte klin inntil land - unngå all vading! Bla. Dansker og tyskere mener at det er gjevt å vade lengst mulig ut i elva. Dette må dere bare slutte med ettersom dere støkker fisken vekk! 
Er det vind på elva holder jeg meg hjemme. Det samme gjelder tung tåke. Igjen - vær i elva når forholdene er gode. Ikke kast bort tida under dårlige forhold! 

Noe av det artigste med fluefisket med fluteline er at du ser laksen er oppe etter flua. Dette skjer ofte og det er lett å bli overivrig. Ofte kommer denne fisken igjen om du er tolmodig. Tips: vent ca 5 minutter om du kan og ikke har fiskere bak deg. Merk deg også nøyaktig hvor langt ute linen din var og hvordan du la kastet. Igjen - ikke la laksen se et dårlig kast! 
Når du nærmer deg elva, bør du også gå så stille som mulig. Laksen merker godt tramping i bakken og rullende steiner. 

Heller ikke fisk mange kast. Min hovedregel er : 2 kast for deretter å gå ca 5 meter nedstrøms. Har ikke fisken tatt på de 2 kastene så tar den ikke! Kom heller igjen etterpå når hølen har fått hvile.. Jeg mater heller ikke ut meter for meter. En laks som ser flua nærme seg den meter for meter blir ikke overasket, dette vil føre til at den ikke tar ofte. 4-5 meter snøre som du mater ut for hver gang er tingen. La aldri laksen få se et røig kast. Ofte når en fisker snøret så vil en oppleve ujevn strøm. Dette ser en ved at det dannes s-lignende mønstre på linen. Disse må umiddelbart dras vekk, ved at man drar inn linen og strekker ut snøret igjen eller at man drar inn og gjør nytt kast. Er du plaget med dette kan følgende teknikk benyttes: kast lengre enn du behøver og mend snøret nedstrøms i luften før snøret lander. Trekk så inn linen til ønsket lengde. Dette hjelper ofte. Vær nøye med at hvert kast strekker seg skikkelig ut. Er du i tvil så trekk inn en meter eller 2 idet lina lander. Laksen må for all del ikke se klumpen før flua, da vil den absolutt ikke ta! 

Mine tips er hovedsaklig for sørlige halvdel av norge, men kan sikkert benyttes andre steder også. Spør gjerne i kommentarfeltet om du lurer på noe. 

2 comments:

Anonymous said...

Dette var veldig detaljerte og flotte tips, mye å ta med seg her. Har fisket laks i 4 sesonger, mest i gaula og lågen, men har ennå tilgode å få en på land. Mistet 3 stk, så tar inn alt av tips for å få minførste laks:-) Flott side du har!
Bjarne D

prøver å få til en tur i mandalselva i uke som kommer, er det mulig, skal du være i elva da ?

Erikr said...

Det er slett ikke utenkelig at jeg er i elva nei. Bare å hilse på..