Tuesday, November 21, 2006

Denne ravnen skjøt jeg på torsland avfallsplass på fredags ettermiddag.
Espen, som for anledningen er avbildet med elgen, har lyst til å blir elgjæger når han blir stor!
En knøttliten okse/fin pank som pappa skaut på lokking. den andre på lokk han skaut i år..
Terje har skutt et fjorårskje på forgard i helga. vi hadde også tak i en bukk då knut var med med hunden. 2 helger til braker det løs igjen! devsrre var kameraet igjen hjemme sist helg, men det skal jeg ta igjen ti neste gang!
Som det fremgår av bildene, så har det blitt jaktet også sist uke. De nederste bildene er fra elgjakta, mens det øverste er fra en ravnejakt på fredag. jeg har fått mer og mer sansen for å drive predatorkontroll. spesiellt på torsland som har avfallsplass for åseral og hægebostad, er dette viktig. store mengder ravn og kråke forsyner seg av både kyllinger og egg av både storfugl, orrfugl og rype. fuglebestanden er i år svært lav så det er spesielt viktig med slikt villtstell..
Jeg jakter også på en litt spesiell måte når jeg jakter kråkr/ravn. fikk tak i en cd der en kammerat hadde brent kråke/ravn lyder på. jeg benytter meg derfor av en bærbar cd/kassetspiller til dette formålet. på forhånd har jeg svenn tore og stian bygd et skjul rett ved siden av plassen. denne består av furu stolper og bølgeblekksplater, på en måte som en stor gapahuk. strategisk plassert inni en granfelt, med høye trær. på denne måten har fuglene vanskelig for å oppdage oss, samt de har et sted å lande innenfor skuddhold.
når vi går inn i skjulet gjør vi lite for å skjule oss. det har jeg funnet ut at bare vekker mistanke og spiller ingen rolle om man går vanlig inn. jeg venter deretter Ca 15. min . før jeg spiller av ravne/kråke lydene. det tar vanligvis litt tid før de tør komme ned, men tro meg det gjør de!
av bekleding går vi i vanlige klær, vi sitter jo veldig godt skjult tross alt.men allikevel benytter jeg meg av kamuflasje votter.
når fuglene først kommer, lager de et spetakkel uten like. og jeg svarer selvsagt på spilleren. det beste er nok å ha en spiller med fjern-kontroll, men dette bruker jeg ikke. iallefall, så spiller av lydene mens jeg huker meg i skytestilling for å ikke røpe meg. legger an hagla mot et tre jeg vet ravnene kommer. av en eller annen grunn, er ravnen mye lettere å få has på enn kråka. jeg varierer ofte lydene og spiller dem seg imellom.
når det første skuddet faller, skyter jeg alltid på sittende fugl. jeg risikerer ikke å bomme på en fugl, når jeg likesågodt kan bomme på de andre. jeg skyter på sittende og deretter hopper jeg mere frem slik at jeg kan svinge hagla mer på flygende fugl. etter skuddene, gjelder det å komme seg i skjul. de kommer nemlig ofte fort tilbake og da gjerne enda mer hissige enn forrige gang.
tid på døgnet er også viktig, samt været. jeg foretrekker konsekvent solskinn og vindstille. dette fordi fuglene har mer oversikten og føler seg mye tryggere. vinteren funker svært bra. desverre slutter denne jakta alt for tidlig etter min mening, burde skamme seg de som har satt denne jaktrammen! de gjør svært mye skade og er som sagt ei plage for småviltet i kommunen.
jakt med hubro etter kråke har jeg også prøvd mye. dette funker ikke så godt på ravn som kråke, men de kommer de og. men det tror jeg er mest av nysgjerrighet. har dog opplevd at ravnene flyr rett på hubroen.
det viktige er at man har ei død kråke under stinuen/hurboen, det er nemlig dette som trigger dem til randen av sammenbrudd!
ikke plasser denne for lavt, ei heller for høyt. er det for høyt kommer de ikke på hold, er det for lavt tør de ikke i det hele tatt. jeg spiller selvsagt av lyder fra kråke for å lokke dem til meg også her. de blir rett og slett riv ruskende gale! de kommer også i etapper. ulempen med denne jaktformen er at de sjeldent tør sette seg i tre-toppene og har en tendens til å fly noe høyt for optimalt skudd..
prøv denne jakta du også. du vil bli overasket hvor mange skuddsjanser man får. oppmot 20 fugl på en dag er ikke en umulighet og skuddsjanser blir det så og si alltid.
send gjerne en mail om du lurer på noe ang. dette, eller legg til en kommentar under..
MVH Erik

1 comment:

EspenS said...

Hei, æ lure på om det e nødvendi med hubro med flaksan vinga eller kannj dennj bare vær ein heil figur uten mekanikk? har bare det no sjø..

ps. Jævli bra jaktfilm med JaktJan på dennj ravnjakta:)
Mvh. EspenS