Sunday, February 03, 2008

Mårfangst på min måte

For endel år siden fikk jeg låne mårfeller av en venn. Hverken jeg eller andre i familien hadde særlig erfaring med mårfangst. Men siden vi drev med snarefangst for fulle mugger, så ville det være gøy å prøve ut nye ting. 4 feller ble satt ut med honning på ei fille. Fellene var av typen "haugen", som høstet lovord fra lokale fangstmenn. Dagene gikk og ukene gikk uten fangst. ikke lett dette nei. vi førskte med mer og annet agn med ingen hell. Så det endte opp med at vi egentlig gav opp.

Noen år seinere ville jeg prøve på nytt. Jeg hadde fått et tips fra en erfaren fangstmann her i bygda om bruk av fiken i tillegg til honning. Etter en liten stund hadde måren vært innom fella men ikke gått i den. for gammelt agn var forklaringen fra den erfarne fangstmannen. ok. ny fiken og fersk honning ble servert. et par uker seinere hang måren der. Jeg var selvsagt frelst og fikk tak i flere feller. det ble et par mårer til den sesongen og jeg hadde lært mye om hvordan måren oppfører seg. Ikke minst om mårens trekkruter og den betydning.

Så hvordan lurer jeg måren? Vel, det er ganske enkelt, de fleste vil nok kunne lurer en mår eller 2 med denne måten. Du trenger følgende: 1 mårfelle, 2 fiken,en vedsekk,ei saks og tynn ståltråd e.l. Først tar du 2 fiken, og knuser den ene av de litt. Ta deretter og form en liten pose av vedsekken. Klipp den opp slik at begge fikenene får plass. Deretter må du sørge for at den lille sekken blir tett og ikke går opp igjen. Jeg har brukt snaretråd med godt hell. Denne er så myk at du nesten klarer å knytte den tett. Klipp av det som blir til overs av sekken/agnballen. Sørg også for at tråden er så lang av du har noe å knyte på. Deretter legger jeg denne i en isboks, fyllt av honning. Har også oppi knust anis-krydder, men dette er ikke nødvendig. la den ligge slik en stund så er den klar til å henges opp!

Hvor man plasserer fellene har også stor betydning. Bruk tiden til å finne mår-spor. Er du i tvil kan du høre med eldre karer som ferdes i terrenget om de kjenner til steder. Ellers vil måren ofte ferdes langs bekkefar, små dalfører og rygger. Har du fanget flere mår i en felle, kan du være sikker på at du har funnet et bra trekk. Fellene bør henges minimum 1,5 meter over bakken, slik at hunder og andre dyr ikke kommer i fella. Gran er et bra tre å henge fella i. Den gir beskyttelse mot vær og vind og skjules også lett for mennesker. Ja turister og andre liker å stjele feller eller vandalisere dem. Gjem dem! Ellers er furu også et bra tre. Her kan du agne og gni honningen inn i barken slik at lukten sitter lenge.

Hva agn angår, så bør du ikke bruke så mye annet enn honning og fiken, da andre agntyper lokker til seg andre dyr også, deriblant ekkorn, som er forbudt å fange i feller! Måren er ofte innom fellene uten å gå i dem. Skift ut agnet og vent. Den kommer helt sikkert igjen. Mange velger også å ha fellene ute hele året, men da nedspent. Dette frdi at lukten blir mer i ett med naturen. mange forer også inn måren gjennom hele året slik at den er vant til at det er mat å finne der felal di er. Jeg har også brukt mye vrakhonning og annen honning som er av dårlig kvalitet fra birøktere. Denne honningen er grov og blandet med bi-voks og det meste annet man finner i ei bikube. Mos denne med ei sleiv eller lignende og bland den så med ren honning og litt knust aniskrydder og du vil. du kan også blande i most fiken om du ønsker det.

Andre generelle tips: Ikke gå bort til fella hver gang du sjekker og heller ikke sjekk for ofte. 2 ganger i uka er tilstrekkelig. Aldri uriner i nærheten av fella, da kommer det aldri noen mår. Sørg for å agne når det er mildvær og bytt ut gammelt agn. Lar mitt agn henge på i 3 uker før jeg skifter. Dekk gjerne til fella med granbar e.l da dette beskytter mot regn og vind og skjuler fella for andre mennesker.

Hvorfor fange mår? Måren er et rovdyr som forsyner seg grovt av både fugl og fugle-egg. Så mårfangst kan ha positiv effekt i områder der det er mye mår. Man vil da merke at fuglebestanden ofte går opp. det er også utrolig spennende å sjekke feller, alltid et nytt spenningsmoment når man nermer seg fella og håper at måren skal henge. Det er liten verdi på måren nå. jeg har blitt fortalt at en mår hadde samme verdi som en vanlig årslønn for en vanlig norsk arbeider, i gamle dager. idag får du neppe mer enn 100-200 kr for en mår hos preparanten eller skinnhadleren. De fleste som fanger mår gjør det for gøy, slik det er med all annen jakt og fangst.

Håper du har fått noe nyttig ut av denne artikkelen. Vær tolmodig og ikke gi opp om det går en stund og den ikke har vært der. Bytt gjerne sted og prøv på nytt. Gleden er desto større når den endelig henger der!

1 comment:

Anonymous said...

Takk for tips. Hvor får man kjøpt snaretråd?