Monday, February 19, 2007

Laksefiske på lav elv..

Som lovet kommer jeg denne uken med en artikkel om laksefiske på lav og varm elv.
I august når sola har stekt og nedbøren har uteblitt, stiger ofte elva til uante temperaturer. fisken blir meget treg og er svært vrien å få til å ta. elva ligger gjerne på rundt 20 grader og gjerne anda mer. De fleste har lagt stanga på hylla for en periode og heller tatt turen til stranda. folk tror rett og slett du er gal som kommer svett,sliten og drassende på stanga i ei badstu av noen vadere! Det er da erfaringene kommer til sin rett..
likevel fisker mange som de gjør til vanlig. dvs de kaster 45 grader nedstrøms og mender oppstrøms. dette er vanligvis er helt grei måte å fiske flua på.
det mange ikke tenker på er at laksen har sett utallige fluer og sluker passere i akkurat det tempoet. laksen bryr seg sjeldent om å ta agn fisket slik under disse forholdene. noe jeg opplevde for et par år siden, var laksens reaksjoner på rett flue fisket kjapt. jeg hadde i flere år fisket slik jeg nevnte ovenfor og hadde så og si alltid dårlige resultater å vise til..
En bekjent av meg fortalte at han fisket veldig rett på elva, ja faktisk slik at han kastet litt oppstrøms. han fikk iallefall fisk og jeg tenkte at det er verdt et forsøk. og ganske riktig fikk han rett. jeg fikk en liten laks på første turen og selvtilliten vokste. Samme sesongen "oppfant" en fiskekammerat en hemmelig flue som skulle vise seg å bli giftig. den er senere kjent som "Mr. Simple".
Denne flua i fortommen og snøret kastet oppstrøms og mendet nedstrøms skulle vise seg å være meget giftig. Da folk gikk tomhendte fra elva fikk vi utallige laks og mistet enda flere. dette har blitt vår oppskrift på fiske på lav og varm elv.
Men selv med disse våpnene sliter jeg ofte med å få fisk på varm elv. Det er imidlertid noen få ting som kan hjelpe deg om man følger med.
Det ene er værforandringer. har det vært sol og varmt i flere uker og det plutselig blir overskyet og kanskje noen regndråper kommer, da kan du være sikker på at laksen er mere livat. På natten senkes temperaturen litt, også i vannet. mange jeg kjenner har hatt et meget godt hell med nattfiske etter laks.
selv har jeg ikke hatt fullt så god uttelling, men har nå erfart at det nytter. sorte fluer str4-8 er ofte det som sitter på fortommen.
den kanskje mest interessante tida, er idet det er iferd med å lysne. da begynner laksen ofte å vandre igjen og er litt mere på hugget enn ellers på døgnet. så sant det ikke er tåke på vannet er det langt fra umulig å lure en laks.
På sonen jeg fisker, er det stort sett brun fisk som er å finne, ettersom lite fisk finner veien opp grunnet mange vandringshindre. dette gjør fisket ekstra vanskelig. noe som er typisk der jeg fisker: det lysner og fisk begynner å vise seg. flere fisk viser seg og er på vei opp. da går det et lite "flak" med laks.
disse kan en være heldig å komme på talefot med. etterpå trekker laksen seg tilbake ettersom de innser at de ikke kommer lengre enn de gjorde dagen før. de trekker seg ofte ned i dypehøler og/eller stryk/dyprenner. her føler den seg trygg og står helt til natten kommer. da hender det ofte at de flytter på seg og for den som har tid og lyst så er nattfiske etter laks på slike forhold fullt mulig;)
Fiske etter laks på varm sommerelv, foregår somr egel alltid med flyteline og lang fortom med en tynn spiss. gjerne fluorcarbon som spiss, da denne er meget gjennomstikig. Jeg har imidlertid sett at det i trøndelag har blitt brukt mye synkesnører kombinert med inntrekk. Dette har jeg aldri hatt noen suksess med her nede, tross iherdige forsøk.
mange mener også at ei lett klassifisert stang er å foretrekke fremfor ei tung stang. Dette mener jeg ikke spiller noen rolle. fisket selv med ei lett 2 hånds og enhånds før jeg gikk til innkjøp av min kjære 14 foter. jeg vil påstå at jeg bare får mer fisk og fisk i alle størrelser. jeg kaster langt med ei slik stang og når ut til vanskelige fisker, samt at jeg føler jeg får mere kontroll på utfiskingen og får flua til å gå dit jeg vil.
Gode mønstre til sommerfiske: Ally's shrimp og andre ligende shrimp fluer, små dee-tuber, lettdressede krokfluer. generellt fluer i størrelse 8-14. det er viktig å ikke overdresse disse fluene, de skal i det hele tatt ha lite av det meste.
Vil komme med noen flere laksefluer på de neste oppdateringene. Det er bare noen få måneder igjen før fisket etter laks begynner og snart startskudd for den beste tiden i sjøørretsesongen. Skitt fiske Fremover!

2 comments:

Olaf Solberg said...

Hei Erik!!!

Det er fantastisk og lese det her...!! Gleder meg til lidt guiding av fiskemesteren!!!

Ps!! Hvordan går det med fluebindingen...?? Hilsen Olaf

Erikr said...

Hei Olaf! Takker for den hyggelige responsen..

Jeg er i gang med bindingen. Håper den skal være ferdig iløpet av mars..

Skal forresten til danmark i siste uka av mars..kanskje vi ser der?