Thursday, February 21, 2008

Ny artikkel: Kråke og ravnejakt med lokk og bulvan!

Ettersom det har vært en stor etterspørsel både på mail og div. nettforum for jakt, så legger jeg her ut en artikkel.

Ravnen (Corvus Corax) er en myteomspunnet fugl. Før i tiden varslet den død og ble ofte forbundet med det onde. Ravnen er en av de klokeste fuglene som finnes og er svært tilpasningsdyktig. Finnes over hele landet. Ravnen kan bli svært gammel, 15 år er ikke uvanlig. I fangenskap kan de bli langt eldre. Ravnen er såkalt åtsel-eter og lever av døde dyr og søppel hovedsaklig. Men den kan også gjøre stor skade på småviltet i et området. Den tar mer enn gjerne fugleunger av ryper og orrfugl. Kort og greit det den kommer over.
Kråka (corvus corone cornix) er ganske lik ravnen, men en god del mindre. Lever på samme måte som sin større slekting. Kråka er også svært tilpasningsdyktig, man finner den også fra høyt til lavt over det ganske land. Den er også en trussel mot småviltet og spiser det den kommer over. Det er derfor viktig at vi driver jakt på disse artene, det kan ha positiv effekt i områder med mye slike fugler.

Kråkejakta starter 15 juli og varer til 31 mars, mens ravn og skjære har fra 10. august til 28 februar med unntak av troms og finnmark, der jakta varer en måned lengre.
Det er ulike tider av året at kråkene og ravnene er mer aktiv. Det synes å være nær jaktslutt og på høsten, gjerne i september måned. de fleste mener kråke og ravnejakt slutter for tidlig.



På forhånd har man gjerne kartlagt kråkas trekkruter og laget seg skjul i nærheten av disse. Sett deg ned morgen og kveld og observer. Du vil etterhvert oppdage hvor de ferdes. Skjulet lages lett av furu og/eller granbar. Ellers finnes også kamo-telt å få kjøpt i butikker. Men jeg foretrekker å ha skjulet mest naturlig. Jeg finner meg ei skjørtegran og setter meg under denne. Ulempen er at jeg ikke får skutt her jeg sitter, men den klare fordelen er at fuglene ikke ser meg heller. Dette er uten tvil det beste skjulet. Fuglene er utrolig var for bevegelser så det gjelder å sitte mest mulig stille.

Av utstyr er det ikke mye du trenger. Skjulet har du allerede. Deretter bør du har et greit sitteunderlag, for det kan bli mange og til dels kalde timer med venting. Av bekledning trenger du kamuflasje, det er helt nødvendig. Klær av typen løvkamo er en klar fordel. Du trenger også å dekke til ansiktet og hender da dette ofteste er det fuglene oppdager. Løvkamomaske og lignende handsker bør brukes. Du vil også trenge en cd spiller eller egnet kråkelokk. Selv bruker jeg en helt vanlig cd spiller som går på batteri. Lyder av kråke og ravn finner du på http://www.svartkrutt.net/. Filene må konverteres slik at de kan spilles i vanlige cd spillere. Konverteringsprogram finnes på endel brenneprogram, men kan også lett lastes ned.
Husk at ingenting av utstyret ditt må stikke seg ut på farge! Av våpen bruker jeg kun hagle. Har en sjelden gang hatt med rifle, men dette er meget ueffektivt i forhold til hagle. Bruker Hagl nr. 2-4 konsekvent, da spesiellt ravn er hardskutt.

Ok, så du har funnet skjul og fått tak i egnet utstyr. Da gjelder det å finne ut når du skal ut på jakt. Morgenen og formiddagen er alltid best, etter det jeg har erfart. En annen ting som spiller inn i større grad er tid på året. Som jeg nevnte innledningsvis så er høsten og tiden rundt jaktslutt desidert best på mine jaktmarker. Jo kaldere det er jo mindre aktive er fuglene. Været spiller også veldig inn. Skyfritt og vindstille er mitt favorittvær. Fuglene har mindre sjanse til å se meg enn om det er overskyet, da alle fargene er jevne og bevegelse lettere oppdages. Det virker også som at fuglene kommer nærmere i slikt vær. Kanskje de føler seg mer trygge?
Det er og viktig med vindstille for at lydene fra lokkespilleren til skal nå ut til fugler langt unna. De iallefall utrolig viktig at du sitter helt skjult. Har fuglene først oppdaget deg, kommer de ikke inn igjen. Iallefall ikke på samme hold. Er det regnvær en dag og vind, kan du like godt holde deg hjemme. I slik vær har jeg dårlig erfaring med kråkejakt. Lydene bærer dårlig og fuglene kvier seg for å fly mer enn de må i slikt vær.

Plassering av bulvan er også et viktig moment. Jeg bruker en plasthubro. den bør settes slik at det ser naturlig ut. Midt på et jorde er ikke akkurat der man forventer at en hubro lander. Gjerne i en jordekant inn mot skogen eller i kanten av et hogstfelt fx. Den skal være synlig, men igjen slik at det hele virker naturlig. De fleste plasthubroer har vinger som kan flakse. Denne funksjonen bruker jeg aldri. Jeg finner et langt tre som jeg hogger ned og kvister, gjerne rogn e.l som er seig. Lager til en festeanretning på denne, slik at jeg lett kan ta den av og på. Den bør ikke stå særlig høyere opp enn ca 4 meter. Pleier å sette min opp på rundt 3 meter. Det er viktig at ikke den settes for høyt da kråkene tør gå lavt i høyde og da utenfor skuddhold. Skal en slik bulvan ha noen effekt er det HELT nødvendig med en død kråke under. Jeg mener bestemt at en kråke og ikke noen annen fugl er nødvendig for å få inn kråke på dette. Iallefall de større flokkene. Heng den gjerne med vingene ut og slik at det faktisk ser ut som at hubroen har tatt den. Flere nybegynnere sender meg mail og forteller at de har hatt problemer med å få inn fugl. De har da manglet både dødkråk og cd-spiller. Dette er helt nødvendig for en vellykket kråkejakt. Det er ikke så lett som man skulle tro. Mange bruker også lokkefugler av kråke. Bruker du slike så sett dem slik at det hele ser naturlig ut.

Så til selve lokkingen. Du har funnet et bra sted og været er topp. Sett deg gjerne ned og vent inntil en halvtime. Mange velger å gå inn til skjulet mens det ennå er mørkt. På denne måten unngår du å bli oppdaget.
Begynn med få lyder av kråke eller ravn om gangen.Ikke overdriv med engang! De første fuglene som måtte komme inn er såkalte speidere, disse varsler de andre fuglene i flokken. Prøv å unngå å skyte disse, de bringer med seg langt flere vanligvis. Hvis det kommer flere fugler eventuellt en flokk, så ikke slutt å spille lydene. Bare spill dem av hele tiden. Selv etter at du har skutt så bare spill i vei. De aller fleste gangene flyr fuglene vekk for så å returnere ganske hurtig. om du slutter å spille gir det et signal om at noe har støkket "lokkekråka" på spilleren. Om fuglene gir seg, så vent og ta en pause. Ofte dabber jakten av ut mot ettermiddagen.
Det er helt nødvendig å hele tiden gjøre sakte bevegelser under jakten. Altfor mange nybegynnere er ivrige og gjør alt for raske bevegelser. Dette oppdages lett, selv i gode skjul. Selv når du skrur på cd-spilleren bør alle bevegelser utføres sakte.

Ofte når man får inn fugl på lokk så flyr fuglen i sirkel rundt deg. På mitt skjul så timer jeg det ofte slik at jeg beveger meg frem til åpningen av skjørtegrana når fuglen er bak meg. Når jeg er kommet ut til skuddhold er gjerne fuglen på vei mot meg og på pent skuddhold. Veldig mange ganger lander også fuglene. Som regel pleier jeg å vente til første fugl lander, for så å skvette ut til kanten av skjulet for å ta eventuelle fugler som kommer flygende. Jeg har skutt flere fugler på 5-10 meters hold, så lokking gjør jakten mye mer effektiv.
Er fuglene vriene og ikke vil inn, så pleier jeg ofte å holde opp spilleren for å variere retningen lyden kommer fra. Etterhvert har jeg vent meg til å gjøre dette selv fra morgenen av.

Har du problemer med å få inn ravn og kråke, bør du vurdere å flytte deg. Det er derfor lurt å ha flere skjul, ofte på helt forskjellige steder. Men ofte har fuglen oppdaget deg når den ikke kommer inn. Bedre kamuflasje og bedre skjul er veien å gå. Snø er nesten umulig å jakte på, da den bråker fælt når du beveger deg på den. Jeg pleier derfor vente til snøen er vekk, eller finne et annet skjul der jeg ikke trenger røre på meg. Vær stille og ikke snakk til hverandre om dere er flere. Plasser dere i forskjellige steder i skjulet. Gå også så stille når du skal skyte eller bevege deg av annen grunn. Skyter du fugl, så la de ligge. Dem henter du etter endt jakt, hvis ikke vil fuglene oppdage deg og resten av jakta er spolert. Jakt på ravn og kråke er ikke lett, selv om det kan virke slik. Det ligger mye erfaring bak en vellyket dag på jakt. Jeg har ennå tilgode å ikke få inn fugl på slik jakt, men ikke alle gangene skytes det. Men det sier litt om hvor effektiv denne jaktmetoden kan være om du mestrer den. Lærer du deg å jakte på denne måten er det ikke umulig å komme opp i 30-40 fugler på en dag. Ta derfor med mye ammunisjon!

Vent til fuglen er på passende hold før du skyter. Ravn er hardskutt og bør ikke skytes på lengre hold enn maks 30 meter. Holder du hodet kaldt får du den langt nærmere enn dette. Bruk av såkalt pee-wee fløyte har jeg såvidt prøvd. Det var ingen suksess. Lyder av ravn og kråker er det eneste jeg bruker nå. Jo mer jeg jakter kråke og ravn jo mer kutter jeg også ut bruk av hubro. Det siste året har jeg nesten ikke brukt hubro i det hele tatt. Så til de som føler hubro er dyrt, så kan jeg si at dette ikke er nødvendig å kjøpe inn. Men det kan være greit å ha om kråkene er trege. Ravnen reagerer mindre på hubroen, selv om de også gjør det innimellom. Den kommer dog hyppig inn på lokk og ofte på fint skuddhold!

Håper det har kommet noe nyttig ut av denne artikkelen. Her står iallefall det viktigste om denne jaktformen. Nå gjenstår bare at du kommer deg ut med cd-spilleren og prøver lokking av ravn og kråke. Det er en utrolig morsomt,utfordrende og ikke minst spennende jakt. En jakt jeg setter mer og mer pris på!

Enda ikke overbevist? Sjekk denne videoen Jaktjan.com og jeg laget sammen i høst. Den viser slik jakt i praksis: http://www.youtube.com/watch?v=DoGlnvJccRQ

17 comments:

Anonymous said...

Det latinske navnet på ravn er Corvus corax, og kråke heter Corvus corone cornix. Nei det er ikke det samme som du har skrevet.

Erikr said...

Skjønner egentlig ikke hva du mener...

Anonymous said...

Nei det er ikke så lett..

Du har skrevet: "Ravnen (Corvus Corax)... " og "Kråka (corvus corone cornix)..."


Dette er feil.

Det er klare regler på hvordan latinske artsnavn navn skrives. Første ord er slekstnavnet og skal ALLTID ha stor forbokstav. Det andre (og 3 dersom det er snakk om underart), SKAL ha liten forbokstav. Alle latinske navn skal kursiveres. Forsto du det nå?

Erikr said...

Hehe, ja er med nå!

For de av oss som ikke studerer latin på heltid eller for den saks skyld bryr seg, så spiller jo dette liten rolle. Da jeg skrev artikkelen ville jeg gjerne ha med dette latin navnet da det virket litt mer fancy.søkte på ravn på google og fant disse glosene skrevet på en eller annen web-side. så om jeg har feil så har også de feil;)

De andre ordene i artikkelen er forøvrig mine egne. Der startes alltid en setning med stor bokstav og avsluttes med et punktum, eller utropstegn! Bare for å opplyse den interesserte;) for mer informasjon, kan 10.klasse omigjen anbefales!

Men fint du gjør meg oppmerksom;)

Mvh Erikr.

Anonymous said...

Savner noen artikler om jakt på blåmeis og hakkespetter. kommer det snart?

Anonymous said...

Hei, hvis ei kråke har sett deg. Kan den komme igjen på samme plass neste dag?

Anonymous said...

Hei!

Er du itvil, så kan du vente noen dager og komme deg ut mens det ennå er mørkt..

mvh *Erikr

Anonymous said...

Kjempeside ErikR :) Skal teste ut din versjon av kråke/ravne jakt så snart som mulig.

Til dere som skriver om skrivefeil og slikt; Ta og skaff dere et liv! For det første er ikke blogger for 100% rettskriving, det kan godtast med både dialekt og sleng.
Her skal han bare forklare om jakt på kråke og ravn for å hjelpe folk. Dette er ikke ment som en stil som skal leveres inn til eksamen. Men tipper dere bare har havnet innpå feil side og må finne noe å gjøre på, siden det åpenbart ikke virker som om dere har noe å ta dere til. Så da kan dere likegreit finne noe på denne bloggen å så poste ivei. Unødvendig til de grader! Slike innlegg kan bare spares, og dere har ingen ting på denne siden å gjøre når det er de hensikter dere har. Selv er jeg jeger og student.
Makan til userriøse "barn"...

Anonymous said...

hei Erik.!

lurte på om du vet om et sted som har lokke-hubroer til salgs? XXL var visst utsolgt, fortrinnsvis hovedlageret. Har letet en stund nå, tips? Har kjøpt 4 lokkekråker, tror du dette fungerer sammen med en hubro + kråkelyder, eller bør jeg bare bruke hubroen og kråkelyder?

Erikr said...

Det er den store uglen du vil ha. Denne kalles king owl har jeg sett..

Anonymous said...

Hei Erik :)
Jeg har jaktet kråke i noen dager nå. Men etter jeg har skutt ei kråke så kommer ikke kråkene igjen. Jeg har har prøvd og lokke med spilleren etter jeg har skutt, men uten hell. Hva tror du jeg burde gjøre?

Anonymous said...

Hei, knallbra blogg !

Prøvde meg på en kråke i dag... kom opp på en høyde hvor kråker satt i en høyspent. La meg så i skjul i et kratt, lokket med min lokkefløyte og kråka kom. Skuddet var perfekt utført, men kråka datt ikke, det var antydninger til vingling, så jeg tror jeg traff. Kan det ikke-momentante utslaget skyldes at jeg skyter med nr. 7?

Anonymous said...

Hei!

Dersom man ikke bruker hubro (bruker FUD-lokkekråker), bør man legge ut åte eller noe annet interessant blant lokkefuglene slik at kråkene som kommer ser at det er noe der nede? Eller vil kråkene lande så lenge de ser at det er andre kråker der. Du nevnte jo at du hadde latt hubro'n ligge hjemme noen ganger, hva får da kråkene til å bli i området bortsett fra cd-spillern? Er det tilstrekkelig?

Erikr said...

Cd spilleren er uunnværlig på kråkejakt..

Har av og til lokkekråker, men oftest bare med cd spiller. Det som får de til å bli er lyden av kråkene. Nysgjerrighet!

Prøv følgende: 2 cd spillere på en gang. Cd spillerne må legges skjult og på ingen måte være synlig. På kråkejakt handler mye og best mulig kamuflasje...

Unknown said...

Sier du lar være å ha med Hubro. Legger du da en dau kråke på bakken??? eller bruker du bare CD spillern?
Fin side forresten :-)

Erikr said...

Kun cd spilleren. Men prøv ut begge deler, gjerne på ulike tider sv sesongen.

Bjørn said...

Hei, har du direkte link til lydfilene du nevnte? Jeg fulgte linken til http://www.svartkrutt.net/ men fant ikke noe der.