Friday, January 08, 2010

Tips til lokking av rev

Et knippe fløyter jeg bruker til reven: Fra venstre: Crit'rCall Pee Wee, Crit'rCall Standard og Red River Bandit. Liggende foran: Nordik Predator Crying bird.


Helt siden jeg var på lokkekurs med John. S. Opdahl for 15 år siden, har jeg vært fasinert av rovdyrlokking.
Det tok imidlertid mange år før jeg prøvde dette ut mere. Hadde en Critr'call Pee Wee og satte igang. Holdt på i ukesvis, for ikke å si åresvis uten å få inn annet enn kråke og skjære.

Noe måtte jeg da gjøre galt...Så for en tid tilbake fikk jeg se "Lockjakt på räv" av Mikael Tham. Da innså jeg hvilken brøler jeg hadde gjort. Jeg satte meg alltid med vinden rett imot meg, slik man alltid gjør på jakt. FEIL! Når man lokker rev skal man alltid ha vinden i ryggen, da reven alltid går mot vinden for å sjekke hva som har tatt haren som skriker. Nytt mot ble nå fattet og på kort tid hadde vi lokket inn flere rever og skutt et par. Iløpet av høsten har vi lokket inn flere, men desverre ikke fått de, selv om skudd har blitt avfyrt.

Det er veldig viktig at du sitter i kanten av en åpning, fx. et jorde, islagt vann, myr etc. Poenget er altså at du skal skyte reven før den får vinden av deg. Så plasseringen i terrenget er svært viktig!
Kamuflasje er også svært viktig. Dekk til hender og ansikt, da rev ser ekstremt godt.

Når det gjelder lokkefløyter, så finnes det et utall fløyter som fungerer. Spesiellt det amerikanske markedet har sykt mye bra fløyter. Jeg tror ikke det finnes noen fasit når det gjelder lokking . De fleste fløyter fungerer og velkjente fløyter som Crit'rcall fløytene, Red River Bandit og Nordik Predator blir brukt med hell. Når man lokker, imiterer kan et dødsskrik/angsskrik fra en hare. Med litt trening får de aller fleste til dette. Ikke lokk for ofte, da klarer reven lettere å lokalisere deg eksakt. Lokk i ca 15-20 sekunder og vent i 2-5 minutter før neste sekvens kommer. Husk å variere retningen du lokker i, for å spre lyden mest mulig.

Det er også ulike tider på året og døgnet som fungerer bedre enn andre. Jo lengre etter revens brunst (som er i jan/febr. ofte.) og frem mot jaktslutt er det ofte høytid for revelokking. Man har da mer sultne rever. Morgen og kveld, samt nattestid er nok den ypperste tiden å bedrive lokking av rev. Det er jo da reven er på farten, men mange lokker også inn rev på dagtid. Sitt stille og så skjult som mulig!

Ellers bør du sjekke ut : "Revejakt" av Krstoffer Clausen og "Lockjakt på räv" av Mikael Tham. Dette er skikkelig gode filmer!

En smakebit fra filmen til Kristoffer Clausen: http://www.youtube.com/user/kristofferclausen#p/u/4/0MLhA1_aPSs

No comments: