Thursday, October 06, 2011

Artikkel: Tips til smygjakt på elg.

På mitt jaktlag bedriver vi smygjakt. I min tid som jeger har jeg lært et og annet triks, gjennom utallige turer og elgfall. Skal her forsøke å gi en innføring i smygjakt på elg.

Det viktigste du gjør som smygjeger, eller jeger generelt: Gjør deg kjent med våpenet ditt og dine egne begrensninger som skytter. ikke skyt unntagen du er helt sikker på at du treffer! Tren mye på skytebanen gjennom hele året om du kan.

Fottøy: Mange slurver her, men samtidig må man inngå kompromiss. Fjellstøvler er veldig populært til jakt. De er stødige og demper godt, noe som er viktig om man skal gå langt. Ulempen er at disse er harde og knekker lett kvister o.l, og bråker litt mye. Prøv derfor ut forskjellige modeller og se hvilke sko som passer deg og som ikke er for harde under.
Vanlige gummustøvler er mye mykere i sålen og ofte et bedre alternativ på kortere turer og mer stille vær. Pass på at du ikke har støvler som slenger mot leggen. Dette lager en markant lyd.
Tips: Oppdager du elg på stille dager kan du ta av deg fottøyet og gå på ullsokker. Evt få tak på overdimensjonerte ullsokker som træs utenompå fottøyet. Ha derfor med ett ekstra par slike sokker. NB! Forsøk ikke å gå barbeint! Det bråker og eg vondt for føttene.

Jaktklær: Velg en dress som er stille. Generelt skiller man mellom membrandresser og de uten membran. De med membran er ofte ikke like lydløse som de uten. Fleecedresser og vadmelsdresser o.l, er eksempler på veldig stille dresser. Membranen er det som gjør at en dress er vanntett og samtidig puster. Gå i en jaktbutikk og prøv klærne. Husk at det ofte er forskjell i lyden om man har superundertøy under og ofte er det også forskjell i lyden på superundertøyet. Ullfrotte/Woolpower er generelt undertøy som bråker lite. Jeg drister meg til å si at dette er det beste undertøyet som finnes i dag!
Sjekk at dressen ikke har bråket glidelåser  o.l. Disse kan teipes for å dempe bråket.
Elgen ser ikke spesielt godt, men ser kontraster. Det er derfor ikke så viktig om dressen er fullkamo. Jeg velger selv slike dresser, men for elgens del er nok ikke dette viktig. Husk å ha handsker på for å dekke til hender.

Tips til jaktmetoder:  Gjør deg kjent i terrenget! Det tar mange år ofte før man er godt nok kjent og lærer hvor dyra er. Dyrene har ofte forskjellig oppholdssted i forskjellig vær, samt på ulike tider av sesongen. Været spiller veldig inn på hvor effektivt smygjakt er. Er det helt vindstille og tørt i bakken, holder jeg meg hjemme. Litt vind er gjerne fint. Husk at jo verre været er, jo stillere går du. Ulempen er at da ligger dyrene ofte veldig i skjul for været og kan lett oppdage deg. Vanligvis er morgen og kveld best for smygjakt, da elgene ofte beiter på denne tida og derfor langt enklere å oppdage enn når de ligger nede. En god håndkikkert er derfor et uvurderlig hjelpemiddel, spesielt om du har et åpent eller halvåpent terreng. Bruk tid og speid etter elg!

Mange opplever å få en skikkelig sørpelyd når de trør i myra. Hvis du smyger på elg og du tydelig kjenner at du trør nedi og tror du kommer til å lage lyd, gjør følgende : Vri foten sakte, mens du løfter foten. Tren på dette på forhånd, det funker! Unngå å gå under store furutrær om du kan, de har nemlig endel døde kvister som kan lage stygge knekkelyder om du trør på dem. Det samme kan sies om lyng.. Vær også forsiktig med å gå på berg og fjell, da dette lager tydelige lyder, som elgen fort oppfatter.
Vinden er din beste venn og verste fiende. Ofte sviver vinden veldig når den kommer på tvers av store dalfører. Kjenner du terrenget godt vet du hvordan vinden oppfører seg i ulike retninger. Har du medvind, er det ingen grunn til å gå sakte. Elgen blir aldri mer støkt, enn når den kjenner lukten av folk. Gå gjerne store omveier for å få skikkelig gd vind. Ser du elg og vinden kommer i kast: Vent til kastet kommer og dra nytte av bråket det lager. Det kamuflerer din egen lyd.
Det er også lurt å benytte seg av bekkefar og lignende, men pass på å ikke gå i selve bekken da dette bråker veldig. Det er lyden av bekken som kamuflerer din lyd. Om du smyger og knekker en kvist, kan du gjøre følgende: grynt som en elg! Elgene som måtte være i nærheten oppfatter deg som at du er en elg og oppfører seg mye roligere. Stopp ofte og speid!

Aldri gå i silhuett. Elgene ser deg, selv på svært langt avstand! Gå gjerne lange omveier for å unngå dette. Generelt: ikke vær redd for å gjøre ekstra arbeid for å kunne gå stille og umerket. Unngå også åpne flater, selv om du sparer engeri på det. Gå skjult! Gå heller aldri fort, men bruk tida! Raske bevegelser oppfattes som fare og det må man absolutt unngå! Om en elg ser rett på deg på skudd hold, må du aldri bråløfte våpenet. Elgen vil garrantert stikke umiddelbart! Se samme retning og løft våpenet sakte sakte sakte. Avsikre våpenet så stille som mulig (tren på dette hjemme). Om en elg har sett deg og ikke luktet deg, er ikke elgen skikkelig støkt. Det er altså sjanse for at du kan få elgen til å stoppe. Jeg ser at mange bruker plystring til å stoppe elgen og dette vil i mange tilfeller virke. Men min erfaring tilsier at det er ingenting som stopper elgen bedre enn elggrynt. Er det derimot mye vind, kan et bestemt hoist brukes. Husk!! Ha alltid våpenet klart når dette gjøres. Om våpenet løftes etter at elgen har stoppet, ser elgen bevegelsen og stikker. Tren på å forutse situasjoner og tenk på hva du ville gjort om du såg en elg, mens du er ute på jakt. Tren også på å ta raske beslutninger og ikke minst raske skudd.

1 comment:

Jørgen Pedersen said...

Kjempeflott blogg denne vil jeg se mere av =)