Friday, January 06, 2012

Boktips

Vinteren har for alvor satt inn og døgnet et preget av mye mørke. Dette er for mange en tid der jakt prioriteres mindre og man får bedre tid. Hva med å få tak på litt lesestoff? Det finnes mye bra bøker skrevet om og av norske fangstmenn og jegere. Det er dette som får deg til å dagdrømme om turer i skog og fjell og ikke minst få en innsikt i hva de jegere som var her før oss drev med. Jeg vil her liste opp forfattere som har inspirert meg. Forhåpentligvis vil det gjør det samme for deg.

Helge Ingstad - Advokaten som solgte sin sakførerpraksis i 1926, for å bli pelsjeger i nord-Canada. Store deler av dette området var på den tiden ikke kartlagt og mye var uutforsket av hvite. Ingstad levde et år blant en indianerstamme som ble kalt villreineterne. En svært innlevende fortelling av hans 4 år i ødemarken. Mange mener dette er den beste boken skrevet om jakt og fangst. Kjøp pelsjegerliv her http://www.tanum.no/product.aspx?isbn=8242126151 . Dessuten skrev Helge Ingstad en rekke andre bøker som absolutt er verdt å sjekke ut. Ta kontakt med ditt lokale bibliotek.

Lars Monsen - Kanskje Norges største villmarking i nyere tid. Har skrevet en rekke bøker og laget fjernsynserier om sine turer. Aldri et kjedelig øyeblikk. Finn ut mer om Lars Monsen her http://larsmonsen.no/.

John S. Opdahl - Fangstmannen og jegeren fra Steinkjer har en rekke bestselgerbøker bak seg. Etter å ha jaktet sammen med folk i Canada og usa opparbeidet han seg stor kunnskap og både jakt og fangst på rovdyr. Selv var jeg på et fordredrag med John S. i 1995, noe som inspirerte meg. Hans Bøker fangst og feller 1 og 2 er legendariske. Boka "Gaupejeger" er et must for alle som skal på jakt etter skogskatten. Finn ut mer om John. S. Opdahl's bøker på hans egen hjemmeside http://www.langvind.no/lvlitteratur.html.

Mikkjel Fønhus - Naturelskeren som skrev mange bøker med legendestatus. Det burde finnes minst en Fønhus bok i en jegers bokhylle. Det er ikke mange som har skrevet så mange bøker om villmark og natur som han gjorde. Jeg anbefaler alle å skaffe seg bøker av Fønhus. Les mer om han her http://www.mikkjelfonhus.no/.

Jo Gjende - En av Norges mest kjente og sagnomsuste jegere gjennom tidene. Levde store deler av sitt voksne liv alene i Jotunheimen. Her jaktet han villrein, noe han var en mester på. Jo Gjende skrev ikke bøker selv, men det er skrevet flere biografier om han. Disse er nok vriene å få tak i, men ditt lokale bibliotek har de kanskje. Les mer om Jo Gjende her http://no.wikipedia.org/wiki/Jo_Gjende.

Frantz Rosenberg - Storskytteren og jegeren er en legende blant mange jegere. Jeg leste for mange år siden både en biografi om Rosenberg og en av hans bøker "Storvildtjagt i Britisk Øst-Afrika. Desverre finnes det lite litteratur tilgjengelig av Franz Rosenberg. Så om du sitter på en slik bok eller får tak i en, er den gull verdt. Veldig spennende å lese skildringer fra en tid da Afrika var kolonisert og de hvites jakt etter ukjent og farlig vilt, fortsatt var relativt nytt.

Om noen av leserne av bloggen har andre tips, setter jeg pris på det. De fleste av disse bøkene er mulig å få tak i hos en brukthandler. Men også både bibliotek og større bokhandlere enten har eller kan skaffe bøker.
Jeg vil komme tilbake med en oppdatering om jakt, så fort det blir noe fangst.

No comments: