Monday, August 03, 2015

Hvordan slipe kniver


Tormek t-7 i aksjon

Det er skrevet i kilometervis om hvordan man sliper kniver. For oss jeger og fiskere er en skarp kniv ofte helt avgjørende for en god og effektiv jobb. Kniver og økser må slipes ofte - til og med når de er nye og ubrukte. Mange leverandører sender ut utstyr som ikke er på langt nær skarpe nok. 

Hvor skarp må en kniv være? Mange etterstreber å få kniven så skarp som mulig og dette er selvsagt greit å kunne. Det er imidlertid ikke alltid det er et poeng og noen ganger virker det også mot sin hensikt. Enkelte kniver vil man ikke skal være barberbladskarpe, slik som fx flåkniver og skrapekniver. En kniv bør alltid kun være skarp nok til formålet den skal brukes til og ikke et hakk mere. En grei test er å legge knivseggen skrått ned mot tommelen uten å presse. Om den står av seg selv har du sannsynligvis en skarp kniv! (Prøv gjerne også å kutte a4 ark) 

Når det gjelder stål og stålkvalitet, så har jeg ikke satt meg spesielt inn i det. Jeg bare sliper og lar det stå til. Men jeg registrerer at det er veldig forskjell i hardhet på det som slipes. Dette vil selvsagt også påvirke hvor lett den er å slipe, men også hvor fort det blir sløvt. Det er også veldig forskjell på hvor skarpt de ulike stål blir. Billige stål holder rett og slett ikke mål ofte og det lønner seg å kjøpe kniver av høy kvalitet. 

Man må også skille mellom sliping og vedlikehold. Små Håndbryner og slipestål er vedlikeholdsredskaper, men slipesteiner og lignende brukes til å sette opp kniven. Dette må gjøres når ikke de førstnevnte klarer å holde bladet skarpt lengre. Da må vinkelen settes på ny. Når det gjelder valg av slipestål har jeg falt på både et fint og et grovt stål, der jeg går først for det grove for så å benytte det fine. Se dette klippet der slipestål brukes og forklares: http://youtu.be/8PtthbN1Adg

Det finnes utallige måter å slipe på. Men uansett hvordan man sliper så bør metoden være vannkjølt. Uten vannkjølingen risikerer du at du tar bort herdingen i bladet og bladet mister evnen til å holde på skarpheten særlig lenge. Man bør også begynne med grov stein/papir , for så å jobbe seg videre med finere stein/papir og evt avslutte med en polering. 
Mange foretrekker å bruke vannsteiner, slik som de som selges hos www.kniveksperten.no. Disse kan de fleste greie å bruke med litt trening. Mange av disse må imidlertid legges i bløyt en stund i forveien. Det er voldsomt viktig å holde en jevnest mulig vinkel hele tiden for å unngå avrunding av eggen. Noen sliper ved å dra knivseggen (den ytterste deler av kniven der selve slipingen foregår) mot seg gjentatte ganger, mens andre begynner med tuppen og skyver bladet skrått fremover slik at hele eggen treffes. For det er kun eggen og ikke mer som skal slipes. Hell på litt vann etterhvert. Slik gjentar du prosessen før du bytter til en finere stein. Avslutt gjerne med en stein på mellom 1500 og 5000 finhet. Alt etter hva du ønsker å oppnå. Sjekk denne videoen der akkurat denne metidn demonstreres http://youtu.be/rTKV5-ZSWcE .

Klassiske slipesteiner kan også brukes. Mange av disse er imidlertid alt for grove og du bør avslutte med en fin stein også her. Husk å la steinen trekke lenge i vann først. Kjøpes i jernvarehandler og lignende. Se klipp her: http://youtu.be/9nx2Ut7K8Is . 

Tormek slipestein er mitt førstevalg innen sliping. Den er lettbrukt og kommer med et stort utvalg av ekstrautstyr som gjør at man kan slipe omtrent alt. Ulike steiner og jigger gjør jobben lett og fantastisk bra. Vannkjølt sådan og man har poleringsmulighet. Kjøpes her: http://www.clasohlson.com/no/Tormek-T-7-slipemaskin/30-9857?gclid=CNqe3-H3jMcCFQQUwwodf3kOCA&gclsrc=aw.ds

Sjekk ut hvordan tormek maskinene virker: http://youtu.be/fYURcwkKGPs

Rudolfstroppen er en svært lettbrukt knivsliper, som kan taes med over alt. En venn av meg som har en tormek sliper byttet denne ut til fordel for denne. Kjøpes her: http://www.knivmaker.net/om__rudolfstoppen_.html

NB! Den sikreste måten å gjør en kniv sløv på er å legge den i oppvask kummen eller i oppvaskmaskinen. Vask alltid kniven for hånd! 

1 comment:

blog said...

Spill casino på nett gratis på denne portalen Vera og John