Sunday, February 05, 2006

Noen tanker om laksen...

Så sitter man her i snøhelvete og undrer. hvorfor tok laksen der i sommer? og hvorfor fikk jeg ikke noe under de gode forholdene på den turen da? spørsmålene er mange og like umulige å svare på hver gang. jeg mener bestemt at det er visse hendelser som avgjør om fisken tar eller ei. ofte kan dette være ting som væromslag, forandring av lys osv.. man bør være nøyere med å lese værets og lysets påvirking av fisket.

Dette har jeg lagt spesielt merke til under sjøørretfiske om natten. for oss mennesker kan det være bekmørkt hele tiden, mens fisken oppfatter forandringer i lyset/mørket. plutselig kan både du og kameraten din ha fast fisk samtidig etter å ha fisket både en og 2 timer uten resultat. jeg er overbevist om at det er lysforandringer som her spiller inn..

Jo lengre mot høsten man kommer jo hissigere er laksen og mer villig til å ta. dette er kun egne erfaringer. har hørt mange si at laksen er mer bitevillig i juni. det kan sikkert stemme. problemet er bare at det nesten ikke er fisk på elva i juni. har fått svært få junilaks i mitt liv. det er et utfordrende fiske og krever mye konsentrasjon og pågangsmot. forskjellen er også det at junilaks er mye sprekere enn høstlaksen, selv om den er aldri så blank. kanskje en motivasjon for å holde på?

For hvert år lærer man noe nytt. og for hvert år glemmer man ting. like mange om ikke flere fluer i boksen og så ender man opp med å bruke de 3-4 samme gamle mønstrene som før. en vinter kan få mang en ting til å gå i glemmeboka. like naiv stiller jeg opp 1 juni, sikker på å få en laks. den naiviteten gjelder ikke bare da. selv etter 25 fiskeløse dager er motivasjonen ennå på topp!
og hva er dte som driver en person til denne galskapen? jo det er tilfredsstillelsen i å kjenne en laks i andre enden an lina som drar avsted i ekspressfart. den gode følelsen av å ha lurt en vakker og myteomspunnet fisk som jo laksen er. ofte er da skuffelsen stor når man finner ut at fisken ikke er så stor som man trodde. har du først kroket en stor laks er det ingen vei tilbake. man blir hektet for livet!

kom gjerne med egne syns punkt på akkurat dette...Måtte neste sesong bli den beste for dere alle!

No comments: