Monday, December 26, 2011

Utstyr til revelokking

                                          Jahti Jakt dress og Swedteam lue er god kamuflasje om vinteren.

Det er romjul og jaktforbud for øyeblikket. Uansett hvor dumt man måtte synes det er, så er det en fin tid å forberede resten av vintersesongen. Jeg vil driste meg til å si at det er mye viktigere med kamuflasje på vinteren enn ellers, ofte fordi store snømengder gjør det meste hvitt og kontraster derfor lettere å oppdage.
Det er derfor utrolig viktig at man velger bra bekledning -  utstyr som tåler lave temperaturer, men som også er stille og har bra kamuflasje. Her vil jeg liste noen produkter jeg vet at fungerer:

Bekledning - Her har jeg i mange år brukt Jahti jakt's vinterkamo. Denne har en superb kamo og en ganske bra kvalitet i forhold til pris. Ulempen med denne og flere andre dresser som er i lignende stoff, er at de ofte fryser til på bukseleggene ettersom de ofte er i kontakt med snø. Ved bruk av ski og truger unngår man dette. Jahti jakt dresser og tilbehør selges hos ABC Fritid.
Vil du ha noe som er enda mer isolert, kan vinterbekledningen til Cabela's være et alternativ. Sjekk også ut dressene fra Bergans og Harkila. Forsvarets overtrekksdress og andre overtrekksdresser er billigere og fullt fungerende alternativer.

Sko - Bruk godt isolerte sko. Erfaringsvis vet jeg at føttene er det man oftest fryser på når det blir virkelig kaldt og sitter stille lenge. Jeg har brukt snøscootersko når det blir som kaldest og det har funkt bra. Baffin er sko med godt rykte. Selv vil jeg i år teste ut Harkila Inuit vintersko. Disse kommer i både mørk og vinterkamo. Skal du virkelig slå på stortromma, er vel Powerboot original bortimot den varmeste skoen som finnes.

Ski/truger - Her er det jo forholdene og terreng som avgjør hva man velger. Jeg bruker mye truger, men dette bråker mye mer enn ski. Selv har jeg noen gamle fjellski som jeg bruker. Tror det er en fordel med brede ski. Når det gjelder truger så bruker jeg Tubbs 36". Det er svært stor forskjell på fx 25" og 36" når det gjelder bæreevne. Vil på det sterkeste råde folk til å kjøpe 30" eller mer. Sjekk ut utvalget til  XXL.

Lue/Handsker - Av luer har jeg brukt såkalte pilotluer. Min Swedteam lue har holdt meg varm på kalde dager. Også Harkilas vinterlue er av god kvalitet. På lokkjakt på rev er det svært viktig å kamuflere ansikt og hender også. Jeg bruker både Swedteam ansiktsmaske og handsker.

 Tofot - Jeg bruker Harris 13-27" tofot til revejakt. Altså en som er en god del lengre enn den vanlige jakt-tofoten.  Denne er svært solid og har aldri streiket. Sjekk med din lokale forhandler eller www.jaktfall.no. Noen ganger er derimot Harris'en litt for kort, spesielt i dyp snø. Da er en Stoney point 2 fot grei å ha. Sjekk ut Storfangst sitt utvalg av disse.

Lokkefløyter - Jeg handler alt av lokkefløyter hos Storfangst. Men også jaktfall.no og fangstmann.no selger fløyter. Det er en fordel med et bra utvalg av fløyter. Sjekk ut den nye filmen til Ulf Lindroth som Storfangst selger. Der forklares det hvorfor det kan være greit med flere fløyter.

Kamuflasjetape - Det er lurt å kamuflere børsa, da det hender at man må røre på seg når reven kommer på et uventet sted. Jeg har brukt ferdigkamo fra Brunst, men en kan lett kamuflere børsa selv ved å kjøpe billig elektrikertape på fx. Clas Ohlson.

Sitteunderlag - Det er viktig med sitteunderlag når man lokker rev vinterstid. Det blir fort kaldt med 10 minus, når man sitter 20 minutter og lokker - post etter post. Jeg har ofte brukt helt simple sitteunderlag, men også en Jervenduk som jeg bruker å sitte på. Et annet og mer praktisk alternativ er riflesekkene fra Eberlestock. Fås kjøpt hos Winge Våpen i Moss. Her kan du transportere både børsa og annet utstyr, samt bruke den som sitteunderlag.

Kuler - Vanlige fabrikk ammo med blyspiss gjør absolutt jobben. Er du seriøs, velger du varmint ammo. Dette er patroner ladet med en kule som splintrer seg mange ganger ved treff. Slike kuler er ikke å anbefale om du skal skyte matvilt. Fordelen med slike er at dyret ofte dette rett i smellen. Svært sjelden at reven tar ut etter at kula treffer. Desverre er utvalget av slik ammo begrenset og det er hjemmeladeren som har mest tilgang til å lade slike kuler. Jeg handler så og si alltid mine kuler hos Trond Alvestad på Notodden.

No comments: